Hitta din inspiration!

Posted by

Både för den som lyssnar på mycket musik och för den som är artist själv kan det vara bra att inspireras av andra. Om du letar efter ny musik eller sätt att slå igenom som artist så finns det andra texter om det. Men om du däremot letar efter en genre eller artist att inspireras av så kan du läsa mer om det nedan.

Inspireras av hiphop

För den som främst gillar eurodance kanske hiphopen känns lite längre bort på skalan. Men faktum är att vissa hiphop-artister har en fot i båda världarna. Dessutom har båda genrerna gemensamma nämnare i elektronik och teknik också.

Hiphopen skapades under slutet av 70-talet i USA, det vill säga, strax efter discomusiken som kan sägas höra ihop delvis med eurodance, men före själva eurodancen som genre. Både eurodance och hiphop har en koppling genom DJ:s också. Hiphopen är en ganska stiliserad musikstil som mest bygger på ett beat och en text. Det finns förstås en rad olika undantag på det påståendet också, dock var det på dessa grunder som hiphopen kom till från början. Till en början handlade hiphopen om att få folk att diskutera och prata istället för att slåss, råna och döda varandra. Precis som eurodance bygger hiphopen på andra musikgenrer också. Hiphopen har till exempel tydliga kopplingar till allt ifrån funk, jazz och soul samt andra genrer.

Inom hiphopen särskiljs ofta musiken och sången på ett sätt som inte förekommer i andra genrer. På det sättet kan artisten eller gruppen själva välja vad som ska få mest fokus, texten eller musiken. Ofta har texten ett tydligt fokus och ligger liksom ovanpå musikspåret. När hiphop framförs live i vissa sammanhang sker det mot ett förinspelat musikspår där enbart texten framförs live.

Dr. Dre

En av hiphopens stora namn är Dr. Dre. Inte nog med att han tillhörde en av de första generationerna av hiphopare, han har utöver det producerat en rad av stora namn inom genren. Några exempel på andra stora hiphopare som blivit producerade av Dr. Dre är Eminem och 50 Cent. Dessutom är Dr. Dre upphovsman till en av hiphopens subgenrer nämligen den så kallade västkust-funken.

Han inledde sin karriär i en elektronisk musikgrupp vid namn World Class Wreckin’ Cru, återigen finns det tecken på tydliga kopplingar mellan hiphopen och eurodance. Sitt genombrott fick han först ett par år senare med en annan mer renodlad hiphopgrupp. Han blev en av USA:s bästsäljande artister under början av 90-talet och sen dess har han bara blivit ett allt större namn inom musikindustrin och hiphopen som genre.

Comments are closed.