Svensk eurodance ur ett branschperspektiv

Posted by

Musikbranschen har precis som många andra konstnärliga branscher förändrats mycket över tid. I följande text kan du läsa mer om hur musikbranschen kring eurodance och hiphop ser ut samt några exempel på artister och grupper att inspireras av.

Skivbolag och agenturer

Skillnaden mellan ett skivbolag och en agenturs roll i en artist eller grupps musikaliska utveckling har blivit allt mer snarlik. Tidigare genom historien så var skivbolagen en mer naturlig del av inspelningen och distributionen av en artist eller grupps musik. Men, i takt med förändringen som hela industrin har gått igenom så har de mer och mer blivit snarlika tjänster. Det vill säga, skivbolagen ägnar sig i allt större utsträckning åt att marknadsföra artisterna och grupperna, hjälper dem boka spelningar och hjälper dem utveckla sitt konstnärskap mer än vad de arbetar med att sälja gruppens eller artistens skivor.

Det innebär också att de flesta grupper eller artister kanske inte längre är knutna både till en agentur och ett skivbolag som tidigare genom historien utan väljer ett alternativ och håller sig till dem. Många skivbolag erbjuder dessutom en bredare version av det som agenturerna erbjuder eftersom de fortfarande ofta besitter mer omfattande kunskaper om musikproduktion, rättigheter och distribution av musik. Till skillnad från agenturer som fortfarande är mer fokuserade på marknadsföring, bokningar och liknande.

Skivbolagen och hela musikindustrin har under en längre tid tvingats anpassa sig efter hur människor lyssnar och tar till sig musik. Det är en del av deras naturliga utveckling att följa den tekniska utvecklingen och hänga med i olika trender kring hur människor lyssnar på deras musik. Idag lyssnar de flesta på musik via internet och det är få som lägger pengar på att köpa skivor eller andra produkter som är kopplade till musiken. Det har absolut inneburit en rad utmaningar för musikindustrin. Dels har det blivit viktigare för industrin att se till att människor lyssnar på musik lagligt via internet så att artisterna säkert får betalt och dels har det påverkat hur musiken spelas in och distribueras.

Det har också blivit allt svårare för skivbolagen att hålla koll på hur artisternas musik sprids. Framförallt när det blev allt vanligare att lyssna på musik via internet under slutet på 90-talet. Numera har branschen hunnit anpassa sig åtminstone delvis efter de nya spelreglerna som internet har bidragit med.

Universal Music Group

Ett skivbolag som har hängt med i musikindustrins utveckling är Universal Music Group. Skivbolaget har kopplingar som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet och har mer eller mindre sedan dess varit en del av musikbranschen. Men, det som skulle bli Universal Music Group grundades i mitten på 90-talet. Idag är det en av branschens största aktörer och de har kontor i över 45 stycken länder, däribland Sverige.

Den svenska delen av Universal Music Group består av en rad dotterbolag och de samarbetar med många andra svenska aktörer. Det märks tydligt hos dem att det har skett ett skifte inom industrin och att arbetet med artisterna och grupperna har förändrats under åren som har gått.

Artister att inspireras av

En grupp som sett både upp- och nergångar inom musikindustrin och som bildades i slutet på 90-talet är Vengaboys. Gruppen fick ett extremt stort genomslag i slutet på 90-talet, bara ett par år efter att gruppen bildades med bland annat låten ”Boom, Boom, Boom, Booom!”. Och gruppen är ett bra exempel på några som tvingats anpassa sig från den musikindustri som främst fokuserade på att spela in skivor till att anpassa sig till ett helt annat format.

Gruppen har turnerat världen över och de spelade ihop till 2004 då gruppen la ner. Men, de återförenades redan 2006 och har sedan dess fortsatt spela ihop. Främst förekommer de på olika 90-tals-evenemang idag.

En annan artist som verkligen varit en viktig del av musikbranschen och framförallt eurodance-genren i Sverige är E-Type. Det här är en artist som både medverkat i bandkonstellationer där han främst spelat trummor och som har varit en del av det elektroniska musiklandskapet i Sverige.

Han började sin musikaliska bana redan på 80-talet som musiker i ett hårdrocksband. Fast idag förknippar nog de flesta honom med eurodance och elektronisk musik. Hans artistnamn kommer av att han blev omkörd av en Jaguar E-type när han och en kollega var på väg till ett skivbolag för att skriva kontrakt. Hans första solosingel släpptes i början av 90-talet och även om det stora genombrottet dröjde några år så har han med tiden blivit ett av de största namnen inom genren i Sverige.

Förutom sin musik är han också känd för sina spektakulära föreställningar i samband med att hans musik framförs. Hans shower består ofta av omfattande pyroteknik, rök och specialeffekter.

Comments are closed.